Nieuw blog bericht 2

zaterdag 16 juli 2022 12:41

Publicatie 18-5

Dag Flessenpost en dag lieve lezer,

Fijn om eens een flesje mee te kunnen drinken. Op een mooie vrijdagmiddag wandel ik het redactielokaal van flessenpost binnen, overstroomd door blauw van frisse lentelucht, het vrije ademen van coronavrij, een bont gezelschap van jong en oud, het tijdloze, zoals ik Bergen ken. En toch verjaren wij… worden we ouder en ook wijzer en veranderen we. Ik stap het terras op van Lamoraal, dat eigenlijk gewoon de straat is. Het bonte gezelschap maakt samen het terras. Het café, waar ik zelf het Bergense uitgaansleven ooit heb leren kennen, om van daaruit uit te vliegen naar jongvolwassenheid, volwassenheid, professionele volwassenheid, de moeder, de ondernemer, die ik nu ben (kies te zijn), in het mooie Bergense dorp, waar ik ooit groter werd en waar ik weer naar terug keerde, toen ik oud-jong was .

Ik heb tegen meneer Flesje gezegd heel graag te schrijven, maar ook te ondernemen met het nieuwe advocatenkantoor “Leefrecht Advocatuur”, die zich vestigt in het mooie dorp. Deze weken word ik gedreven door een gevoel van vernieuwing, de lente zet zich steeds meer neer. Alle bloemen zijn ondertussen in de war: “Is het lente-stuk al begonnen?”. Ik begroet heel veel mensen in mijn oude-nieuwe dorp, die ik al lang ken en ik vraag me af: “Wie is nu diegene, die je al jarenlang “hoi” zegt? En, wat drijft je?”

Wat precies zeg je tegen mensen, als je weer ineens naar buiten mag? En wat precies heeft de pauze van de coronatijd met jou gedaan? Als een soort gehusselde blokjes klik je dan weer in een nieuw spel. Verrassend is dat ik mij met deze column manifesteer als terugkerend advocaat en schrijfster, en of hier wat over gezegd mocht worden?”. En dat, terwijl de meesten uit Bergen uit de laatste jaren mij (blijkbaar) kennen als yoga juf (Ooit ook).

Ik spreek op het terras inspiratievolle mensen, die hebben besloten mede door de coronatijd het roer om te gooien en iets anders te gaan doen. “Wat goed!”. Ook ik ben weer in de advocatuur gaan staan na een looping (een verrijkende omweg) van zo’n 16 jaar. Het recht en het leven zijn inmiddels heel erg veranderd. Boeiender en uitdagender, maar dus ook wakker wordend: “Doe er wat aan!”. “Dat” is wat mij boeit en trekt om er weer in terug te lopen, maar ook natuurlijk een drive van rechtvaardigheid, het mensen helpen op te komen voor zichzelf en hun belangen, met als verrijking, dat ik wel vind, dat het ergens naartoe moet gaan. Niet alleen over geld, gelijk krijgen en winnen en eindeloos ruzie maken (procederen), maar vooral om de vraag: “Hoe nu verder een betere toekomst in?”. Hoe kom je effectief tot nieuwe oplossingen, het liefste samen, maar als het dan alleen moet, graag dapper en rechtop? Zingeving is verschoven van yoga naar zinvol opkomen voor jezelf. Het kan in iets heel groots zitten (“mijn grondrechten komen in gevaar”), maar het kan ‘m ook zitten in de kleine simpele dingen, die toch moeten gaan kloppen (“verhuur ik mijn huisje deze zomer, of vang ik vluchtelingen op?”) Wat vind ik nu echt en wie bepaalt dat?

De komende tijd, deel ik met jullie de liefde voor het Bergense landschap, de route van een advocaat-ondernemer, het flesje wat je samen aan de tafel drinkt, de evenementen die ik onderweg tegenkom, een kloddertje hier en een kloddertje daar. Reageren mag altijd, dit geeft stof tot verder ontdekken…..en nog een nieuw flesje.


Godaya Komen (advocaat bij Leefrecht Advocatuur, tevens coach/trainer voor MKB, persoonlijke vraagstukken en tenslotte onafhankelijk mediator/ombudsman voor partijen met tegengestelde belangen, ook adviserend voor instellingen). 
godayame@icloud.com / www.leefrechtadvocatuur.com