Nieuw blog bericht 3

zaterdag 16 juli 2022 12:44

Flessenpost publicatie 1 juni

Nieuwe vrijheids-burger

Afgelopen maanden was ik onder andere in Merlet te Schoorl, in een letterlijk goudgekleurde zaal, uitkijkend op groener dan groene weilanden. Dit klinkt mooi. Ik was daar orienterend voor het vrouwennetwerk Bergen. Hier komen thema’s langs en er wordt heerlijk geborreld en gegeten, met vegan als vaste mogelijkheid. Een van de avonden werd er een vegan/plantaardig dieet gepresenteerd door een van de spreeksters en ook nieuwsgierig geproefd. Dit was aangenaam. Ik eet standaard vega, dat komt nog uit mijn yogatijd en neem ik met mij mee naar de toekomst.

Soms vind ik voeding voor de vegetarier fantasie- en smakeloos. Meestal is het wegkauwen hiervan een bijzondere opgave. Het heeft dan wel vorm, maar niet de smaak. Maakt men er een kroket van, die op een burger moet lijken. Ooit had de MD een vega-burger gemaakt, die precies goed smaakte en zelfs daarom het NRC had gehaald, als troostvoedsel, maar leek het gruwelijk echt en die is dus daarom afgeschaft. Soms zijn burgers “te” goed. Dat mag blijkbaar ook weer niet. Mag een burger woke zijn?

Ik werk voor Leefrecht Advocatuur. En voor “burgerlijke zaken” houd ik als advocaat naast het recht ook het wereldnieuws bij. Waarom? Veel van wat er op het wereldplatform wordt bedacht en beklonken fietst de laatste tijd ongezien de huiskamer binnen. Internationaal recht rules more than words… Zo worden er beslissingen gemaakt in internationale verdragen en op Europees niveau en toch wordt er main stream veel over gezwegen. Europese identiteit, WHO-pandemie-verdrag, Digital Service Act. Borrelgehalte-of-niet? Moet de nieuwe wet Openbaarheid van Bestuur ook niet richting Davos? Ik spreek me niet voor of tegen uit, maar wel: een gewaarschuwd ondernemer geldt voor 2. Dingen hebben juridisch consequenties. Ik lees 4 kranten per dag en wat hot is in de ene krant is not in de andere krant. Daarna puzzel ik een soort waarheid in elkaar. Werelden zijn gescheiden en gepolariseerd. Leefrecht is ook: “Wat als we het narratief nu eens allemaal met elkaar moeten delen en op datzelfde speelveld staan en met zijn allen moeten gaan winnen?”

Ik houd me in mijn praktijk onder andere bezig met het verbintenissenrecht. Geldend tussen jou en mij, tussen hij en zij. Hoe om te gaan met afspraken en hoe regel je dingen goed, ook voor een tijdje later? Kun je kaderen en toch openblijven naar elkaar? Kun je genoeg vertrouw wekkend zijn, en toch openstaan voor wat voor nieuws het leven brengt? Kun je ondernemen met je hart, terwijl je ook moet ondernemen met je portemonnee? Over het algemeen ben ik het liefste: ‘Let’s keep it simple’. Maar de praktijk laat ook regelgevingen zien van mensen, die je niet kent, die allerlei dingen (achter de schermen of op het wereldtoneel) hebben bedacht, die jou als burger of ondernemer moeten ontlasten en dienen, maar die in de praktijk eigenlijk heel lastig zijn en ondoelmatig? Tijd voor een nieuwe vrijheids-burger? Hoe zou die smaken?

Godaya Komen, Leefrecht Advocatuur (www.godaya.me / www.leefrechtadvocatuur.com), mail: godayame@icloud.com ; juridisch advies, procedures, coaching, mediation, onafhankelijk onderzoek.